Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ivana Bulat – predstavljanje knjige “Panta rei”

26.May @ 19:30 - 21:00

Ivana Bulat predstavit će psihološki roman Panta rei u petak, 26. svibnja 2023. u 19:30 u Narodnoj knjižnici Grad (Od puča 6).
Predstavljanje je organizirano u suradnji s Udrugom Lukjernica, a u okviru Europskog tjedna mentalnog zdravlja kojemu je cilj podizanje svijesti i poticanje zajednice na promišljanje i poboljšanje razumijevanja mentalnog zdravlja.
U romanu pisanom u prvom licu, autorica opisuje tijek borbe i tijek misli osobe s poremećajem osobnosti, a svoj roman, posvećuje svim ranjenima na putu iscjeljenja, svjesna potrebe, ali i mogućnosti ostvarivanja istoga. Panta rei pruža čitatelju mogućnost „obući cipele“ osobe s poremećajem osobnosti i svijet pogledati iz perspektive drugoga i različitoga. Ovaj roman ukazuje i na važnu odliku književnoga teksta, a to je širenje svjesnosti i poticanje empatije prema različitome, te destigmatizaciji, u ovom slučaju, osoba s teškoćama u području mentalnog zdravlja.
Ivana Bulat, uz svoje prvo zvanje magistre ekonomije, postigla je i zvanje praktičarke tjelesno orijentirane psihoterapije i terapeutica je pod supervizijom. Ovom će prilikom, uz predstavljanje knjige, u interakciji s publikom govoriti i o procesu INDIVIDUACIJE – kao putu osobne samorealizacije.
„O raspadima glavnoga lika ne govori patetično, već s dosta objektivnosti, a psihološke oluje i tjelesne senzacije opisuje prilično detaljno. U rečenicama, koje idu od običnih, opisnih, do filozofskih, gotovo metafizičkih, prepoznaje se sva bol i sluđenost glavnoga lika, strahovi i neizvjesnosti, životna pitanja koja si je gotovo svaka osoba, neurotipična ili ne, postavila bar jednom u životu. Ako i nije dosad, postavit će.“ (Lektorica Marina Čilić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i knjižničarka)
*
To Jedno, koje sam uvijek tražila, nisam našla i mislim da ga nikada neću naći. Nisam jedna od onih sretnih koji ga mogu imati. Jer to Jedno u meni ne živi. Ako i živi, ima bezbroj lica. I zato nije Jedno koje tražim.
*
Koliko se sjećam, oduvijek postojimo nas dvije i obje se nalazimo u toliko boja i tonova da se i same iznenadimo kad otkrijemo neke nove. Znam da ona postoji jako dugo i da je postojala prije mene, jer mi moja logika nalaže da je moralo biti tako. Ja sam nastala kasnije iz jednostavnog razloga: da ona može preživjeti.
*
Koliko god riječi bile moćne, negdje postoji granica kad više ne djeluju. Najdublje emocije nalaze se izvan tih granica. (Iz romana Panta Rei)

Details

Date:
26.May
Time:
19:30 - 21:00
Event Tags:

Venue

Narodna knjižnica Grad
Ulica od Puča 6
Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska 20000 Croatia
+ Google Map
Phone:
020/441-982
Website:
https://dkd.hr