Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

IZLOŽBA >> Sanja Merćep “Obala”

26.May @ 11:00 - 20:00

|Recurring Event (See all)

An event every week that begins at 11:00 on Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday, repeating until 7.06.2023.

U srijedu 17. svibnja u 20 sati u Galeriji Otok, otvorit ćemo izložbu fotografija Sanje Merćep “Obala”. Sve vas pozivamo na otvorenje i sjedaljku na našem zidiću ❤
O izložbi piše sama autorica:
OBALA
Hrvatska obala obično se opisuje jednodimenzionalnim frazama koje obećavaju prekrasne plaže, sunčano vrijeme i kristalno čisto more, a najčešće se prikazuje jednako jednodimenzionalnim, visoko estetiziranim fotografijama, na kojima se pretapaju različite nijanse nebeskog i morskog plavetnila, u kombinaciji sa sunčanim šljunčanim i pješčanim plažama, s povremenim varijacijama na temu antičkih građevina, srednjovjekovnih zidina ili strmih litica.
To je pogled kojeg ne zanima stvarni život koji se odvija na toj obali, pogled u potpunosti podređen turističkoj eksploataciji. On je zapravo već stoput viđen, predvidljiv i reducirajući, pogled kojem je svejedno tko ga i kako gleda. Jer taj pogled zanima isključivo povećanje broja turista i noćenja, dok iza njega ostaju skrivene sve složenosti i zanimljivosti koje čine stvarno bogatstvo obale.
U ovoj me seriji zanimalo istražiti upravo te, na prvu, naizgled nezanimljive slojeve života na obali, koji se nikada ne nalaze u prvom planu, već egzistiraju mimo reklamnih panoa i Instagram reelova sunčanih otočkih plaža i gradskih panorama “od kojih zastaje dah”. Zanimalo me provjeriti što sve obala može biti, ako ju pogledamo iz malo drugačije perspektive, ako i njoj i sebi dopustimo da predahnemo između dvije sezone, dvije navale turista, ako se zajedno zaigramo u potrazi za njenim maštovitijim značenjima. Ove fotografije tako, pomalo paradoksalno, zapravo prikazuju nostalgiju za nekim vremenom koje možda nikada nije ni postojalo, u kojemu se jedan uz drugog nalaze kadrovi začuđujuće ljepote, tihog humora i preplavljujuće usamljenosti. Ponekad vrlo direktne, ponekad istovremeno metaforičke, fotografije su većinom nastajale izvan sezone, tijekom mojih putovanja, od Istre i Kvarnera preko Cresa, Raba, Dugog otoka i Brača, do Primoštena, Starigrada i Brela.
Ljudska prisutnost na njima je ponekad jasno vidljiva, a ponekad se samo može naslutiti u začudnim kompozicijama detalja ili jednako
začudnim građevinskim intervencijama. Ali ono što ih u svakom slučaju povezuje jest otpor dosadi, predanost borbi protiv stereotipnih pogleda s početka ovog teksta te vjera u mogućnost imaginacije neke drugačije obale.
Sanja Merćep rođena je 1989. u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti nakon završetka studija na Ekonomskom fakultetu. 2022. godine upisuje diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
SANJA MERĆEP
OBALA
Galerija Otok
17. 5. – 7. 6. 2023.
pon – pet: 11 – 13 i 15 – 20 h
Postav izložbe: Sanja Merćep
Tehnički postav: Nikša Vukosavić
Realizaciju programa Galerije Otok u 2023. podržali su i omogućili Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture i medija RH; rad ARL podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Details

Date:
26.May
Time:
11:00 - 20:00
Event Category:
Event Tags:

Organiser

art radionica lazareti # art workshop lazareti
Email:
art@du.t-com.hr
Website:
http://www.arl.hr/

Venue

art radionica lazareti # art workshop lazareti
Frana Supila 8
Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska 20000 Croatia
+ Google Map
Website:
http://www.arl.hr/hr#naslovnica