Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Književna večer s Nebojšom Lujanovićem

26.May @ 19:00 - 20:30

U petak, 26. svibnja u 19 sati u baštinskoj čitaonici Lazareta (3. lađa) održat će se književna večer s popularnim književnikom, znanstvenikom, kritičarom, esejistom i neumornim promotorom književnosti i kulture, Nebojšom Lujanovićem.
Nebojša Lujanović rođen je 1981. u Novom Travniku u BiH. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti te sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao iz područja teorije književnosti. Objavio je šest romana: Stakleno oko, Godina svinje, Orgulje iz Waldsassena, Oblak boje kože, Južina i Maratonac i zbirku priča S pogrebnom povorkom nizbrdo. Njegovi tekstovi žanrovski su i tematski raznorodni; pokrivaju ratne, socijalne, nacionalne, religijske, sportske teme, osobne drame, kriminal, znanost, odlikuju se dinamičnošću i aktualnošću te se obraćaju svim generacijama čitatelja. Posljednjih godina bavi se pisanjem i tekstova za djecu. Nakon objavljene zbirke dječjih priča Kad odrasli zabrljaju, napisao je tekst za predstavu u izvedbi Plesnog kluba Vruća čokolada. Lujanovićeva djela bez iznimke izazivaju veliki interes javnosti i zauzimaju visoka mjesta na ljestvicama čitanosti.
Predavački i znanstveno djeluje u području teorije književnosti, sociologije književnosti, kulturalnih studija i suvremene hrvatske književnosti. Uz tridesetak znanstvenih radova, objavio je znanstvenu knjigu Prostor za otpadnike – od ideologije i identiteta do književnog polja. Prikaze znanstvenih i publicističkih naslova objavljuje u Bibliovizoru (Treći program Hrvatskog radija).
Aktivan je u sferi kulture: održava književne promocije i tribine, sudjeluje u različitim kulturnim projektima, vodi festivale (umjetnički voditelj Pričigina, splitskog festivala pričanja priča, koordinator osječkog intermedijskog festivala književnosti PUnKt). Niz godina vodi radionice kreativnog pisanja u različitim gradovima, a stečena iskustva objavio je u priručniku za kreativno pisanje Autopsija teksta. Trenutačno je zaposlen kao docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Živi u Splitu.
Uz književni rad, u javnosti je poznat kao pasionirani trkač maratona o čemu nadahnuto piše u svom posljednjem romanu Maratonac.
Ne propustite druženje sa svestranim Nebojšom Lujanovićem u čarobnom ugođaju čitaonice Lazareta!
Ulaz na književnu večer je slobodan.

Details

Date:
26.May
Time:
19:00 - 20:30
Event Tags:

Organiser

Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika
Phone:
020 638 200
Email:
lazareti@dubrovnik.hr
Website:
https://www.facebook.com/pg/lazaretihub

Venue

Lazareti
Ulica Frana Supila 8
Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska 20000 Croatia
+ Google Map